top of page

Måltaking

Vi anbefaler at det bestilles time for måltakning slik at vi har tilstrekkelig med tid uten avbrudd. Vi kan også gjøre timeavtale for måtakning utenfor butikkens åpningstider. Vi har svært god erfaring med at bunaden passer basert på første måltakning, og skulle det være behov for en justering når bunaden leveres utfører vi denne fritt for ekstra kostnader.

 

Priser og betalingsbetingelser

Embla bunader ønsker å gjøre prisen enkel og oversiktelig, og vi har derfor laget en pakkepris for samtlige modeller. Denne prisen inkluderer alle sentrale deler av bunaden. Vi har valgt å ikke inkludere sølv, sko og mindre tilbehør ettersom det gjerne er ulike preferanser. For enkelte modeller er det også alternativer for skjorter, brokade og andre valg som gjør gjør at totalprisen kan variere noe. Ved bestilling ber vi om forskuddsbetaling på kr. 10.000 for bunaden, det resterende beløpet betales ved levering. Vi tilbyr også 12 måneders nedbetaling.

Leveringstid

Dersom bunaden skal brukes til 17. mai bør den bestilles før jul året før for å være på den sikre siden, altså 5 måneders leveringstid. Utenom denne magiske datoen kan vi levere med kortere frister, som regel rundt 3 måneder. Spør gjerne i butikken da leveringstider varierer noe i forhold til ordremengden.

Oppbevaring og stell

Bunaden bør oppbevares i en bunadspose i pustende materiale,  plastpose kan gi jordslag på bunaden. Etter bruk bør bunaden luftes godt, gjerne over natten, før den henges bort i posen. Dersom du har påsydde hemper på innsiden i overgangen mellom liv og stakk, skal bunaden henges etter disse. Vreng vesten ned i stakken og træ hempene på en god kleshenger som bunaden ikke vil skli ned fra.

For mannsbunad: Heng gjerne inn bukse, vest og jakke. Buksen henges over tverrstaget med halstørkle, strømpebånd og bukseseler lagt pent over denne. Ullstrømpene kan med hell legges i bunn av posen. På denne måten har man alt samlet på et sted. Skjorten bør ikke henge, da dette gir økt slitasje på skulderpartiet. Den bør ligge separat i en bomullspose. Skjorten skal vaskes men ikke strykes før den legges bort da dette kan føre til at den gulner.

 

De fleste bunader er i ull og klarer seg veldig lenge uten rensing. Tørre flekker kan ofte bare gnis forsiktig og deretter børstes bort. Gå over bunaden og fjern eventuelle flekker etter hver gangs bruk, det er alltid lettere å fjerne flekker når de er nye og man husker hva flekken er. Litt lunkent vann på en ren klut kan også gjøre underverker, men ikke gni så det blir skjolder. Skal bunaden renses, bruk et renseri med «bunadskompetanse». Husk å ta av sølvhekter, sølvknapper, veskelås etc før rens, mens innvendige hekter kan sitte på bunaden. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har laget en detaljert guide som du finner her.

 

For at sølvet skal holde seg fint og staselig må det oppbevares riktig. Det beste er å pakke det bort umiddelbart i syrefrie plastposer, som igjen oppbevares mørkt og tørt, slik at det ikke kommer luft til. Ha aldri en gummistrikk eller skumgummi i nærheten av der sølvet oppbevares. Det får sølvet til å anløpe. Er sølvet begynt å bli mørkt, kan en vaske bunadsølvet. Bruk da en liten myk børste, lunkent såpevann, gjerne tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Da vil en friske opp glansen i sølvet. Før en da legger sølvet i syrefri plastpose igjen er det viktig at det er 100% tørt.

bottom of page